Βροχές, χιόνια και κρύο 25-30 Ιανουαρίου-Δύο χαμηλά βαρομετρικά στην περιοχή μας-Ψυχραίνει ο καιρός!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές, χιόνια και κρύο 25-30 Ιανουαρίου!!!

Άστατος καιρός και τις επόμενες ημέρες στο νησί μας μέχρι και Τρίτη 30 Ιανουαρίου αλλά δεν αναμένεται να βρέχει συνέχεια διότι θα έχουμε και ανοίγματα με ηλιοφάνεια δηλαδή ώρες χωρίς φαινόμενα. Βροχές μέχρι Παρασκευή, κάνει μια παύση το Σάββατο 27/1 και επανέρχονται εκ νέου βροχές και χιόνια Κυριακή βράδυ-Δευτέρα-Τρίτη 28-30/1 από νέα ατμοσφαιρική διαταραχή.

Χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάζει την περιοχή μας βράδυ Πέμπτης μέχρι και Παρασκευή με τον καιρό να είναι άστατος κατά περιόδους. Από το μεσημέρι Παρασκευής και μετά πέφτει το ρίσκο βροχής αφού απομακρύνεται το χαμηλό βαρομετρικό με τα φαινόμενα βροχής να γίνονται πολύ τοπικά και περιορισμένα.

Μετά το πέρας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση και να μην φαίνεται να μας απασχολούν βροχές το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Αλλά θα έχουμε και πάλι αλλαγή με νέο χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας τις ημέρες Κυριακή βράδυ μέχρι και Τρίτη 28-30/1. Αποκομμένη διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα από πεδίο χαμηλών πιέσεων σε βόρεια-βορειοδυτική Ευρώπη έρχεται προς την περιοχή μας για αυτό αλλάζει ο καιρός με ενδεχόμενο να έχουμε πολλές βροχές αλλά και χιόνια. Είναι ένα σενάριο και εύχομαι να επαληθευτεί ώστε να δούμε επιτέλους πολλές βροχές και χιόνια.

Θερμοκρασιακά μέχρι και τέλος Ιανουαρίου στον Όλυμπο σε περίπτωση βροχής αυτό θα μεταφράζετε σε χιονόπτωση. Σταδιακά από Πέμπτη θα πέφτουν τα υψόμετρα ώστε με την συνεχή πτώση της θερμοκρασίας Κυριακή και Δευτέρα μέχρι και Τρίτη να ευνοούνται και άλλες ορεινές περιοχές με χιονοπτώσεις.

Μπαίνουμε σταδιακά σε χειμωνιάτικες ημέρες και θερμοκρασιακά αφού αναμένεται να έχουμε πτώση θερμοκρασίας επιτέλους ώστε να καταλάβουμε ότι είμαστε σε χειμερινό μήνα. Ψυχρό ρεύμα αέρα επηρεάζει κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη με την δική μας περιοχή από αύριο Πέμπτη να αρχίσει να επηρεάζεται από δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Παρασκευή κατηφορίζει πιο κοντά μας το ψυχρό ρεύμα αέρα που θα ρίξει περαιτέρω την θερμοκρασία. Το θερμό ρεύμα φεύγει από την περιοχή μας ενώ αναμένεται να ανηφορίζει προς δυτική Ευρώπη και δυτική Μεσόγειο.

Σάββατο και Κυριακή με την βοήθεια του Αντικυκλώνα μας προσεγγίζει περισσότερο το ψυχρό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να συνεχίζει την πτωτική της πορεία και να αρχίσει να ψυχραίνει σταδιακά ο καιρός μας.

Δευτέρα σε περαιτέρω πτώση η θερμοκρασία με το ψυχρό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει περισσότερο χάρις την βοήθεια του Αντικυκλώνα σε κεντρική Ευρώπη.

 

Πιο κάτω ώρες ανά επαρχία με πιο αυξημένο το ρίσκο βροχής σε διάφορες περιοχές Πέμπτη-Παρασκευή 25-26 Ιανουαρίου.

Στα δυτικά σε επαρχία Πάφου 25/1 κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται να παρατηρείται κάτι ιδιαίτερο από βροχές. Ένα μικρό ρίσκο πολύ τοπικής βροχής μεταξύ των ωρών 13:00-15:00 με το ρίσκο έως 35%. Όμως αργά το βράδυ θα έχει τοπικές βροχές με το ρίσκο βροχής να ξεπερνά το 50% μεταξύ των ωρών 21:00-00:00. Μετά πέφτει το ρίσκο βροχής και αυξάνεται λίγο μεταξύ των ωρών 09:00-11:00 με ενδεχόμενο τοπικές και περιορισμένες βροχές.

Στα νότια τμήματα σε επαρχία Λεμεσού 25/1 δεν φαίνεται να είναι αυξημένο το ρίσκο βροχής με ενδεχόμενο να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα. Κατά την διάρκεια της Πέμπτης δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ρίσκο βροχής με το ενδεχόμενο να μην έχει κάτι. Αργά το βράδυ θα έχει πιθανόν κάποιες τοπικές βροχές με το ρίσκο βροχής κοντά στο 40% μεταξύ των ωρών 23:00-01:00. Για μετά και πάλι δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο με κάποιο ρίσκο όχι υψηλό για τοπικού χαρακτήρα βροχής μεταξύ των ωρών 12:00-15:00. Σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής για Λεμεσό δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο και αξιόλογο.

Στα νοτιοανατολικά τμήματα σε επαρχία Λάρνακας 25/1 κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται να παρατηρείται κάτι ιδιαίτερο από βροχές αλλά υπάρχει κάποιο ρίσκο πέρασμα πολύ τοπικής βροχής μεταξύ των ωρών 15:00-17:00 με το ρίσκο έως 45%. Μετά τοπικές βροχές φαίνεται για πρωινές προς μεσημεριανές ώρες Παρασκευής μεταξύ των ωρών 08:00-13:00 με το ρίσκο έως 45% αλλά λογικά τοπικές και περιορισμένες βροχές.

Στα ανατολικά τμήματα σε επαρχία Αμμοχώστου 25/1 κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται κάτι από βροχές εκτός μεταξύ των ωρών 16:00-19:00 για τοπικές βροχές με ρίσκο στο 40%. Μετά όμως μεταξύ των ωρών 03:00-10:00 ξημερώματα με πρωινές ώρες Παρασκευής αυξάνεται το ρίσκο και αναμένονται βροχές με το ρίσκο πέραν του 60%.  

Σε περιοχές του εσωτερικού στο κεντρικό τμήμα και προς Λευκωσία 25/1 τοπικά κάποιες βροχές μεταξύ των ωρών 15:00-17:00.Μετά πέφτει το ρίσκο βροχής και αυξάνεται μεταξύ των ωρών 02:00-12:00 ξημερώματα με πρωινές-μεσημεριανές ώρες Παρασκευής με το ρίσκο πέραν του 60%.

 

 

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά και παροδικά αυξημένες. Λίγες τοπικές βροχές μεσημέρι σε ορεινά-ημιορεινά ενώ βραδινές ώρες χαμηλό βαρομετρικό θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας και φαίνεται πιο άστατος καιρός με βροχές σε αρκετές περιοχές. Στο θαλάσσιο χώρο κάποιες καταιγίδες με ηλεκτρική δραστηριότητα. Πιο ευνοικές περιοχές δείχνει να είναι τα βόρεια, εσωτερικό και ανατολικά τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και προς δυτικά και νότια. Πιο τοπικά στο εσωτερικό μπορεί και έως 19 βαθμούς. Στα νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά μεταξύ 18-20 βαθμών. Στα ορεινά 4-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 3 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Ξημερώματα και νωρίς το πρωί ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ διαφόρων διευθύνσεων. Ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00. Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Βορειοδυτικός. Μετά τις 18:00 Δυτικό-Βορειοδυτικό ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ αλλά στα δυτικά και έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Παρασκευή  με τοπικού χαρακτήρα βροχές πρωινές ώρες ενώ μετά μεσημέρι και απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά και παροδικά αυξημένες που πολύ τοπικά στα ανατολικά και βόρεια να παρατηρηθούν κάποιες βροχές αλλά σε περιορισμένη έκταση. Βραδινές ώρες βροχές στη θάλασσα και πολύ τοπικά στα βόρεια τμήματα του νησιού. Φεύγει προς Μέση Ανατολή το χαμηλό βαρομετρικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και προς δυτικά και νότια. Στα νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά μεταξύ 18-20 βαθμών. Στα ορεινά 4-10 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 2 βαθμούς) και μεταξύ 10-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Ξημερώματα και νωρίς το πρωί ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια και ανατολικά έως και 4 μποφόρ. Ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-19:00. Τοπικά στα βορειοδυτικά και νότια-νοτιοδυτικά μέτριο ρεύμα αέρα έως 5 μποφόρ. Βορειοδυτικός ενώ στα νότια Δυτικός αλλά και Νότιος. Μετά τις 19:00 Δυτικός-Βορειοδυτικό ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Σάββατο βελτιωμένο καιρικό σκηνικό χωρίς να φαίνονται βροχές. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με νεφώσεις τοπικά και παροδικά αυξημένες κυρίως προς ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά. Βραδινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 14 έως 16 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και προς δυτικά και νότια. Στα νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά μεταξύ 16-17 βαθμών. Στα ορεινά 4-10 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 1 βαθμό) και μεταξύ 10-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Ξημερώματα και νωρίς το πρωί ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια έως και 4 μποφόρ. Ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00. Βόρειος-Βορειοδυτικός και στα νότια σε Νοτιοδυτικός. Μετά τις 18:00 Δυτικό-Βορειοδυτικό ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ ενώ στα βορειοδυτικά έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά και παροδικά αυξημένες. Μεσημέρι προς απόγευμα τοπικού χαρακτήρα βροχές σε ορεινά-ημιορεινά αλλά επειδή η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση λόγω ψυχρού ρεύματος αέρα θα ευνοούνται χιονοπτώσεις από τα 1300 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα και πάνω. Βραδινές ώρες Κυριακής προς Δευτέρα χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάζει την περιοχή μας με βροχές σε αρκετές περιοχές του νησιού. Βραδινές ώρες θερμοκρασιακά θα ευνοούνται χιονοπτώσεις από τα 1300 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα και πάνω ενώ προς ξημερώματα Δευτέρας χιονοπτώσεις από τα 1200 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1400 μέτρα και πάνω.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 14 έως 16 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και προς δυτικά και νότια. Στα νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά μεταξύ 16-17 βαθμών. Στα ορεινά 4-10 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 1 βαθμό) και μεταξύ 10-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Ξημερώματα και νωρίς το πρωί ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ. Ασθενές ρεύμα αέρα 3 μποφόρ και στα δυτικά σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-17:00. Βορειοανατολικός έως Βορειοδυτικός. Μετά τις 17:00 διαφόρων διευθύνσεων ασθενές ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ.

 

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι άστατος λόγω χαμηλού βαρομετρικού  στην περιοχή μας με βροχές και χιόνια αλλά και περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας. Μια πτώση 2-3 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες της Κυριακής. Χιονοπτώσεις από τα 1000 μέτρα και πάνω με χιονόστρωση από τα 1200 μέτρα και πάνω. Όσο αφορά την Δευτέρα θα επικρατεί ψυχρός καιρός και αν επαληθευτεί το σενάριο που υπάρχει τοπικά θα δεχθούμε πολλές βροχές σε ποσότητες αλλά και πολλά χιόνια σε ορεινά. Επίσης την Δευτέρα ενισχύεται σημαντικά ο άνεμος με ισχυρά μποφόρ. Βροχές και χιόνια συνεχίζονται και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου.