Μικρή άνοδος θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και χιόνια στον Όλυμπο-Εκτίμηση Φεβρουαρίου!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μικρή άνοδος θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και χιόνια στον Όλυμπο!!

 

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας όμως για περίπου 3-4 ημέρες θα έχουμε κάποια τοπικά φαινόμενα βροχής και χιονιού αλλά τα χιόνια πέραν τα 1600 μέτρα. Παραμένει μερικώς ασταθής η περιοχή μας διότι δροσερό ρεύμα αέρα που περνά πάνω από θάλασσα θα μαζεύει υδρατμούς θα δημιουργούνται νεφώσεις με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παροδικές τοπικές βροχές στο νησί μας. Δεν αναμένεται επίσης για τις επόμενες 5-6 ημέρες κάποιο οργανωμένο σύστημα ώστε να έχουμε αξιόλογες βροχές.

Το ψυχρό ρεύμα αέρα υποχωρεί προς τα πίσω δηλαδή προς βόρεια από την περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο αλλά παραμένουμε κοντά στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές. Παρόλο που υποχωρεί το ψυχρό ρεύμα αέρα παραμένουμε σε δροσερό ρεύμα αέρα τις επόμενες 3 ημέρες για αυτό και δεν ξεφεύγει πολύ η θερμοκρασία. Αυτό οφείλεται στον Αντικυκλώνα που βρίσκεται σε Δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα με βάση τον άνεμο που σε Αντικυκλώνα γυρίζει με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού βοηθά στο να παρατηρείται μια ροή ψυχρού ρεύματος αέρα προς τα κάτω και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή μας όμως δεν θα επηρεαζόμαστε από ψυχρό ρεύμα αέρα.

Σε Δυτική Ευρώπη έχουμε ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα με πεδίο υψηλών πιέσεων που όπως φαίνεται αυτό το θερμό ρεύμα αέρα σταδιακά θα απλώνεται προς τα ανατολικά δηλαδή να προσεγγίζει την περιοχή μας κυρίως τη επόμενη εβδομάδα με την θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω άνοδο και να είμαστε πάνω της κανονικής. Πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες το διάστημα 6-10 Φεβρουαρίου να φτάνουν του 20-22 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 19-22 βαθμούς στα παράλια και τους 7-14 βαθμούς στα ορεινά.

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μα αν πει και θυμώσει μέσα στο χιόνι θα χώσει.

Μια εκτίμηση για τον μήνα Φεβρουάριο είναι μέχρι και τις 18-20 Φεβρουαρίου να μην φαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα διαταραχής στην περιοχή μας. Υπάρχουν πιθανότητες για περάσματα τοπικού χαρακτήρα βροχές με ήπιες θερμοκρασίες. Όμως πιθανολογώ σε αλλαγή μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου με βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φαίνεται ότι θα παρατηρηθεί μια κατάβαση ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς κεντροδυτική Ευρώπη όπως και προς Δυτική Μεσόγειο με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό σε αυτές τις περιοχές μετά τις 10-12 Φεβρουαρίου για αυτό και εμείς φαίνεται να είμαστε σε θερμό τομέα. Μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου πιθανολογώ σε μια μετατόπιση αυτού του ψυχρού ρεύματος αέρα προς τα ανατολικά ώστε να ευνοηθούμε και εμείς με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό. Όλα αυτά είναι μια τάση και όχι πρόβλεψη.

 

 

Καιρικές συνθήκες Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου μερικώς άστατος καιρός. Ξημερώματα με πρωινές ώρες τοπικού χαρακτήρα βροχές στα δυτικά και βόρεια ενώ μεσημέρι προς απόγευμα τοπικού χαρακτήρα βροχές διάσπαρτα και στις υπόλοιπες περιοχές. Βραδινές ώρες τοπικού χαρακτήρα βροχές στα βόρεια. Δεν θα επηρεαστεί όλο το νησί. Τα χιόνια παροδικά στα ορεινά από τα 1500 μέτρα και πάνω με το στρώσιμο να ευνοείται από τα 1800 μέτρα και πάνω δηλαδή κυρίως πάνω στον Όλυμπο.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού. Πιο τοπικά ανατολικά της Λευκωσίας και βορειοδυτικά στους 18-19 βαθμούς.  Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 4 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεσημέρι και απόγευμα. Δυτικός-Βορειοδυτικός και τοπικά έως Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες επίσης 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοδυτικά, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Σάββατο 3 Φεβρουαρίου μερικώς άστατος καιρός. Ξημερώματα με πρωινές ώρες τοπικού χαρακτήρα βροχές στα βόρεια-βορειοανατολικά ενώ μεσημέρι προς απόγευμα τοπικού χαρακτήρα βροχές διάσπαρτα και στις υπόλοιπες περιοχές που ίσως να είναι από ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά πιο αυξημένο το ρίσκο. Βραδινές ώρες πιθανές βροχές στο βόρειο και ανατολικό θαλάσσιο χώρο. Τα χιόνια παροδικά στα ορεινά από τα 1500 μέτρα και πάνω με το στρώσιμο να ευνοείται από τα 1800 μέτρα και πάνω δηλαδή κυρίως πάνω στον Όλυμπο.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού. Πιο τοπικά στα βορειοδυτικά στους 18-19 βαθμούς. Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 4-5 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ στα βορειοδυτικά, νότια-νοτιοανατολικά μεσημέρι και απόγευμα. Βορειοδυτικός στα βόρεια και περιοχές του εσωτερικού και Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά τοπικά στα βορειοδυτικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα δυτικά παράλια και έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με τοπικές νεφώσεις ενώ μεσημέρι προς απόγευμα μερικώς άστατος καιρός με τοπικού χαρακτήρα βροχές ορεινά και εσωτερικό. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα τοπικού χαρακτήρα βροχές δυτικά και βόρεια. Τα χιόνια παροδικά στα ορεινά από τα 1550 μέτρα και πάνω με το στρώσιμο να ευνοείται από τα 1850 μέτρα και πάνω δηλαδή κυρίως πάνω στον Όλυμπο.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού. Πιο τοπικά ανατολικά της Λευκωσίας, νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά στους 18-19 βαθμούς.  Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 5-6 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ στα νότια. Βορειοανατολικός στα βόρεια, Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός στο εσωτερικό και Δυτικός-Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ.