Φλεβίζει ο Φεβρουάριος και ανεβαίνει η θερμοκρασία-Βροχές 9-10 του μήνα-Θα επιστρέψει ο χειμώνας!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Θερμό ρεύμα αέρα με άνοδο θερμοκρασίας με πιθανότητα βροχών τέλος της επόμενης εβδομάδας!!

 

Το ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε Δυτική Ευρώπη σταδιακά απλώνεται ανατολικότερα προς Ιταλία αύριο Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες σε δυτική και κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με πεδίο υψηλών πιέσεων-αντικυκλώνες. Στην δική μας περιοχή παραμένει ένα δροσερό ρεύμα αέρα αλλά σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί δηλαδή να εκτοπίζεται από την περιοχή μας.

Από Δευτέρα το θερμό ρεύμα αέρα απλώνεται περαιτέρω προς τα ανατολικά δηλαδή να προσεγγίζει και την Ελλάδα με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Σε εμάς εξασθενεί το δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο και να είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής.

Την Τρίτη μπαίνει και η δική μας περιοχή στο τομέα του θερμού ρεύματος με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και να είμαστε πάνω της κανονικής. Επίσης θα είμαστε τις επόμενες ημέρες και σε πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω αντικυκλώνων. Μέχρι και Πέμπτη παραμένει το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η θερμοκρασία και να είμαστε πάνω της κανονικής. Επίσης και λόγω υψηλών πιέσεων σε ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά και σε εμάς δεν αναμένεται να παρατηρηθεί κάποιο σύστημα διαταραχής με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάτι μέχρι και Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Κάτι φαίνεται τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο 9-10 Φεβρουαρίου με αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα να μας επηρεάζει με δροσερό ρεύμα αέρα από τα βόρεια που αυτό θα φέρει αστάθεια στο νησί μας με τοπικές βροχές-καταιγίδες αστάθειας και όχι διαταραχή χειμερινής υφής όπως είχαμε πριν λίγες ημέρες. Θα πέσει η θερμοκρασία πρόσκαιρα 2-3 βαθμούς αλλά δεν φαίνεται να ευνοείται χιονόπτωση στο Τρόοδος. Δεν μπορώ από τώρα να μιλήσω πόσες βροχές θα έχουμε αλλά ούτε και περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Αν και τέτοιες διαταραχές ευνοούν ορεινά και εσωτερικό θα περιμένω ακόμα 2 ημέρες.

Μετά από Κυριακή 12 Φεβρουαρίου πέφτει το ρίσκο βροχής με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Κάποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν για αλλαγή στην περιοχή μας με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ίσως χιόνια στα ψηλά σε Όλυμπο μετά τις 14-15 Φεβρουαρίου αλλά δεν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Προς το παρόν θα παραμείνω στην τάση καιρού για Φεβρουάριο που σας έδωσα πριν 2 ημέρες στο δελτίο της 1 Φεβρουαρίου και σας την παραθέτω και σήμερα πιο κάτω:

Μια εκτίμηση για τον μήνα Φεβρουάριο είναι μέχρι και τις 18-20 Φεβρουαρίου να μην φαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα διαταραχής στην περιοχή μας. Υπάρχουν πιθανότητες για περάσματα τοπικού χαρακτήρα βροχές με ήπιες θερμοκρασίες. Όμως πιθανολογώ σε αλλαγή μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου με βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φαίνεται ότι θα παρατηρηθεί μια κατάβαση ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς κεντροδυτική Ευρώπη όπως και προς Δυτική Μεσόγειο με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό σε αυτές τις περιοχές μετά τις 10-12 Φεβρουαρίου για αυτό και εμείς φαίνεται να είμαστε σε θερμό τομέα. Μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου πιθανολογώ σε μια μετατόπιση αυτού του ψυχρού ρεύματος αέρα προς τα ανατολικά ώστε να ευνοηθούμε και εμείς με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό. Όλα αυτά είναι μια τάση και όχι πρόβλεψη.

Αν αλλάξει κάτι στην τάση θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

 

 

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με τοπικές νεφώσεις ενώ μεσημέρι προς απόγευμα μερικώς άστατος καιρός με τοπικού χαρακτήρα βροχές ορεινά και εσωτερικό. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα τοπικού χαρακτήρα βροχές δυτικά και βόρεια. Τα χιόνια παροδικά στα ορεινά από τα 1550 μέτρα και πάνω με το στρώσιμο να ευνοείται από τα 1850 μέτρα και πάνω δηλαδή κυρίως πάνω στον Όλυμπο.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 έως 18 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού. Πιο τοπικά ανατολικά της Λευκωσίας, νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά στους 18-19 βαθμούς.  Στα ορεινά 6-12 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 5-6 βαθμούς) και μεταξύ 12-16 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ στα νότια. Βορειοανατολικός στα βόρεια, Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός στο εσωτερικό και Δυτικός-Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με τοπικές νεφώσεις αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο πέρασμα τοπικών βροχών σε δυτικά και νότια τμήματα ενώ μεσημέρι προς απόγευμα δεν αναμένονται βροχές με τον καιρό να είναι με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με τις νεφώσεις κυρίως ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά-νοτιοανατολικά. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού. Πιο τοπικά στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά στους 20-21 βαθμούς.  Στα ορεινά 8-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 6 βαθμούς) και μεταξύ 14-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00 αλλά στα νότια και έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Κυρίως Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα.

Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ κατά περιόδους.

 

 

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και δυτικά ενώ μεσημέρι προς απόγευμα ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βορειοανατολικά παραθαλάσσια τμήματα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού αλλά στα δυτικά τοπικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Επίσης πιο τοπικά ανατολικά της Λευκωσίας στους 23 βαθμούς.  Στα ορεινά 10-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7-8 βαθμούς) και μεταξύ 16-19 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Δυτικός-Βορειοδυτικός αλλά στα νότια προς ανατολικά τμήματα Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ κατά περιόδους.