Θερμό ρεύμα αέρα και υψηλές θερμοκρασίες-Βροχές αστάθειας και πτώση θερμοκρασίας 9-10 Φεβρουαρίου!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Θερμό ρεύμα αέρα και υψηλές θερμοκρασίες-Βροχές αστάθειας και πτώση θερμοκρασίας 9-10 Φεβρουαρίου!!

 

Μετά από αρκετό διάστημα μακριά από θερμό ρεύμα αέρα αύριο Τρίτη μπαίνει και η δική μας περιοχή στο τομέα του θερμού ρεύματος μετά από περιοχές κεντρικής Μεσογείου με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και να είμαστε πάνω της κανονικής. Επίσης θα είμαστε τις επόμενες ημέρες και σε πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω αντικυκλώνων. Μέχρι και Πέμπτη παραμένει το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η θερμοκρασία(πολύ μικρή κάποια πτώση Τετάρτη και Πέμπτη λόγω και αυξημένων νεφώσεων) και να είμαστε πάνω της κανονικής. Επίσης και λόγω υψηλών πιέσεων σε ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά και σε εμάς δεν αναμένεται να παρατηρηθεί κάποιο σύστημα διαταραχής με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάτι μέχρι και Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Από Παρασκευή υποχωρεί το θερμό ρεύμα δηλαδή εκτοπίζεται πιο νότια-νοτιοανατολικά με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση. Ναι μεν πέφτει η θερμοκρασία Παρασκευή-Σάββατο λίγους βαθμούς αλλά παραμένουμε λίγο πάνω της κανονικής. Δεν αναμένεται ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να μην έχουμε ψύχρα κατά την διάρκεια της ημέρας. Κρύο έχει κυρίως βραδινές και αυγινές ώρες.

 

Σε εκτεταμένο πεδίο βρίσκεται η κεντρική και νότια Ευρώπη όπως και η Μεσόγειος λόγω Αντικυκλώνων με αποτέλεσμα το καιρικό σκηνικό να είναι απουσία βροχών με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις ενώ σε βόρεια Ευρώπη πεδίο χαμηλών πιέσεων δίνει βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια. Σταδιακά τις επόμενες ημέρες από Τετάρτη και μετά το πεδίο υψηλών πιέσεων εκτοπίζεται νοτιότερα προς Αφρική λόγω του ότι το πεδίο χαμηλών πιέσεων απλώνεται προς τα κάτω που αυτό σημαίνει ότι βροχές θα παρατηρούνται πέραν από τα βόρεια και σε κεντρική, δυτική Ευρώπη. Η δική μας περιοχή θα συνεχίσει μέχρι και τέλος της εβδομάδας να βρίσκεται σε πεδίο υψηλών πιέσεων χωρίς κάποιο σύστημα χαμηλής πίεσης να προσεγγίζει το νησί μας αλλά να έχουμε κάποιες βροχές αστάθειας.

 

Δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα κατηφορίζει προς κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας όπου και θα ακολουθήσει μια ανατολική-νοτιοανατολική πορεία περνώντας και από την δική μας περιοχή. Με βάση αυτό κάτι φαίνεται τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο 9-10 Φεβρουαρίου με αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα να μας επηρεάζει και δροσερό ρεύμα αέρα από τα βόρεια που αυτό θα φέρει αστάθεια στο νησί μας με τοπικές βροχές-καταιγίδες αστάθειας και όχι διαταραχή χειμερινής υφής όπως είχαμε πριν λίγες ημέρες. Θα πέσει η θερμοκρασία πρόσκαιρα 2-3 βαθμούς αλλά δεν φαίνεται να ευνοείται χιονόπτωση στο Τρόοδος. Μια διαταραχή τοπικού χαρακτήρα χωρίς να φαίνεται ότι θα επηρεαστεί όλη η Κύπρος αν και τέτοιες διαταραχές ευνοούν ορεινά και εσωτερικό περισσότερο.

Μετά από Κυριακή 11 Φεβρουαρίου πέφτει το ρίσκο βροχής με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

 

Κάποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν για αλλαγή στην περιοχή μας με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ίσως χιόνια στα ψηλά σε Όλυμπο μετά τις 14-15 Φεβρουαρίου αλλά ακόμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αν θα είναι αξιόλογη διαταραχή . Θα έχουμε πιθανόν φαινόμενα αλλά ας περιμένω 2-3 ημέρες ακόμα. Προς το παρόν θα παραμείνω στην τάση καιρού για Φεβρουάριο που σας έδωσα από την περασμένη εβδομάδα χωρίς να αλλάξω κάτι:

Μια εκτίμηση για τον μήνα Φεβρουάριο είναι μέχρι και τις 18-20 Φεβρουαρίου να μην φαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα διαταραχής στην περιοχή μας. Υπάρχουν πιθανότητες για περάσματα τοπικού χαρακτήρα βροχές με ήπιες θερμοκρασίες. Όμως πιθανολογώ σε αλλαγή μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου με περισσότερες βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φαίνεται ότι θα παρατηρηθεί μια κατάβαση ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς κεντροδυτική Ευρώπη όπως και προς Δυτική Μεσόγειο με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό σε αυτές τις περιοχές μετά τις 10-12 Φεβρουαρίου για αυτό και εμείς φαίνεται να είμαστε σε θερμό τομέα. Μετά τις 20-22 Φεβρουαρίου πιθανολογώ σε μια μετατόπιση αυτού του ψυχρού ρεύματος αέρα προς τα ανατολικά ώστε να ευνοηθούμε και εμείς με χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό. Όλα αυτά είναι μια τάση και όχι πρόβλεψη.

Αν αλλάξει κάτι στην τάση θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

 

 

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και δυτικά ενώ μεσημέρι προς απόγευμα ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, νότια και βόρεια παραθαλάσσια τμήματα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλια τμήματα του νησιού αλλά στα δυτικά τοπικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Επίσης πιο τοπικά ανατολικά της Λευκωσίας στους 23 βαθμούς.  Στα ορεινά 10-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7-8 βαθμούς) και μεταξύ 16-19 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Δυτικός-Βορειοδυτικός αλλά στα νότια προς ανατολικά τμήματα Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ κατά περιόδους.

 

Καιρικές συνθήκες Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις που θα είναι πιο αυξημένες στα δυτικά, νότια και ανατολικά ενώ μεσημέρι προς απόγευμα ηλιοφάνεια νεφώσεις που τοπικά θα είναι αυξημένες. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα αυξημένες χαμηλές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού και μεταξύ 18-20 βαθμούς στα δυτικά, νότια και πιο τοπικά στα ανατολικά.  Στα ορεινά 9-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 14-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-19:00. Δυτικός-Βορειοδυτικός σε εσωτερικό και βόρεια αλλά στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ διαφόρων διευθύνσεων.

 

 

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια αλλά με αρκετές νεφώσεις που εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά θα είναι πιο αυξημένες, ενώ μεσημέρι προς απόγευμα παραμένουν οι νεφώσεις σε αρκετές περιοχές που τοπικά θα είναι αυξημένες. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με διάσπαρτες νεφώσεις γενικά στο νησί μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς τοπικά στο εσωτερικό και μεταξύ 18-20 βαθμούς στις υπόλοιπες πεδινές και παράλιες περιοχές του νησιού.  Στα ορεινά 9-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 14-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Δυτικός-Βορειοδυτικός αλλά στα νότια προς ανατολικά τμήματα Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ.

 

 

Μέγιστες θερμοκρασίες Παρασκευή και Σάββατο 9-10 Φεβρουαρίου μεταξύ 17-20 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Στα ορεινά 7-12 βαθμούς ενώ Κυριακή μέχρι και Τρίτη 11-13 Φεβρουαρίου σε άνοδο με μέγιστες μεταξύ 21-23 βαθμούς στο εσωτερικό και 20-22 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 10-16 βαθμούς.