Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα φέρνει τοπικές βροχές και καταιγίδες-Περάσματα χαμηλών βαρομετρικών με βροχές και σκόνη την επόμενη εβδομάδα!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα φέρνει τοπικές βροχές και καταιγίδες!!!

 

Μέχρι και αύριο Πέμπτη παραμένει το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η θερμοκρασία(πολύ μικρή κάποια πτώση λόγω και αυξημένων νεφώσεων) και να είμαστε πάνω της κανονικής. Επίσης και λόγω υψηλών πιέσεων σε ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά και σε εμάς δεν αναμένεται να παρατηρηθεί κάποιο σύστημα διαταραχής με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάτι μέχρι και Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

 

Από Παρασκευή υποχωρεί το θερμό ρεύμα δηλαδή εκτοπίζεται πιο νότια-νοτιοανατολικά με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση. Ναι μεν πέφτει η θερμοκρασία Παρασκευή-Σάββατο λίγους βαθμούς αλλά παραμένουμε λίγο πάνω της κανονικής. Δεν αναμένεται ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να μην έχουμε ψύχρα κατά την διάρκεια της ημέρας. Κρύο έχει κυρίως βραδινές και αυγινές ώρες. Θα επηρεαζόμαστε από δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα Παρασκευή και Σάββατο αλλά από Σάββατο θα αρχίσει να διασπάται.

 

Διασπάστηκε το δροσερό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας και υποχωρεί από Κυριακή και απλώνεται και πάλι στην περιοχή μας θερμό ρεύμα αέρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Ο λόγος που μας έρχεται και πάλι θερμό ρεύμα αέρα είναι επειδή αρχίζει να απλώνεται δροσερό έως ψυχρό ρεύμα αέρα σε βορειοδυτική, δυτική και κεντρική Ευρώπη μέχρι και κεντρική Μεσόγειο και για αυτό αναγκάζει σε θερμό ρεύμα αέρα να επεκταθεί προς την περιοχή μας. Αυτό το δροσερό έως ψυχρό ρεύμα αέρα θα επεκταθεί και πιο ανατολικά προς την ανατολική Μεσόγειο δηλαδή στην περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα κυρίως από 14 Φεβρουαρίου και μετά με την θερμοκρασία σε πτώση.

 

Σε εκτεταμένο πεδίο βρίσκεται η κεντρική και νότια Ευρώπη όπως και η Μεσόγειος λόγω Αντικυκλώνων με αποτέλεσμα το καιρικό σκηνικό να είναι απουσία βροχών με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις ενώ σε βόρεια Ευρώπη πεδίο χαμηλών πιέσεων δίνει βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια. Ολοένα και πιο νότια εκτοπίζεται το πεδίο υψηλών πιέσεων προς Αφρική λόγω του ότι το πεδίο χαμηλών πιέσεων απλώνεται προς τα κάτω που αυτό σημαίνει ότι βροχές θα παρατηρούνται πέραν από τα βόρεια και σε κεντρική, δυτική Ευρώπη. Η δική μας περιοχή θα συνεχίσει μέχρι και τέλος της εβδομάδας να βρίσκεται σε πεδίο υψηλών πιέσεων χωρίς κάποιο σύστημα χαμηλής πίεσης να προσεγγίζει το νησί μας αλλά να έχουμε κάποιες βροχές αστάθειας.

Το Σάββατο το πεδίο χαμηλών πιέσεων εκτείνεται ανατολικά και προσεγγίζει τον Ελλαδικό χώρο με το κέντρο του χαμηλού στην Ιταλία αλλά εμείς ακόμα παραμένουμε εκτός αυτού του πεδίου. Βροχές, καταιγίδες(λασποβροχές)θα αρχίσουν να επηρεάζουν την Ελλάδα από τα δυτικά.

 

Τη Κυριακή συνεχίζει την ανατολική-νοτιοανατολική του πορεία το πεδίο χαμηλών πιέσεων καλύπτοντας τον Ελλαδικό χώρο αλλά και περιοχές βορείου Αφρικής με το κέντρο του χαμηλού σε Ιταλία. Άστατος καιρός σε Ιταλία και Ελλάδα με βροχές-λασποβροχές και καταιγίδες. Η Κύπρος σε πεδίο υψηλών πιέσεων απουσία βροχών. Όπως θα δείτε και στην εικόνα το πεδίο χαμηλών πιέσεων εκτείνεται μέχρι και Αφρική και με βάση το ρεύμα αέρα σε χαμηλό βαρομετρικό το ρεύμα αέρα σκάβει σκόνη από Αφρική και την μεταφέρει σε κεντρική Μεσόγειο και από την επόμενη εβδομάδα η μεταφορά σκόνης φτάνει και στην δική μας περιοχή άρα θα έχουμε και λασποβροχές.

 

Δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα κατηφορίζει προς κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας όπου και θα ακολουθήσει μια ανατολική-νοτιοανατολική πορεία περνώντας και από την δική μας περιοχή. Παρασκευή και Σάββατο 9-10 Φεβρουαρίου και κυρίως Παρασκευή αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα μας επηρεάζει αλλά και δροσερό ρεύμα αέρα από τα βόρεια που αυτά θα φέρουν αστάθεια στο νησί μας με τοπικές βροχές-καταιγίδες αστάθειας και όχι διαταραχή χειμερινής υφής. Θα πέσει η θερμοκρασία πρόσκαιρα 2-3 βαθμούς αλλά δεν φαίνεται να ευνοείται χιονόπτωση στο Τρόοδος. Το πολύ αν θα κάνει χιονόνερο πάνω στον Όλυμπο. Μια διαταραχή με τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα και με καταιγίδες χωρίς να φαίνεται ότι θα επηρεαστεί όλη η Κύπρος αλλά μπορεί αρκετές περιοχές αν και τέτοιες διαταραχές ευνοούν ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά περισσότερο.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν για αλλαγή στην περιοχή μας με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ίσως χιόνια στα πολύ ψηλά σε Όλυμπο χωρίς να στρώνει μάλλον μετά τις 14 Φεβρουαρίου με περάσματα χαμηλών βαρομετρικών αλλά ακόμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πόσο πολύ ή όχι θα βρέξει. Θα επηρεαστεί όλη η Κύπρος με βροχές. Θα πέσει η θερμοκρασία αλλά όχι και πάρα πολύ και θα είμαστε περίπου στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές. Με σκόνη στην ατμόσφαιρα

 

 

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια αλλά με αρκετές νεφώσεις που εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά θα είναι πιο αυξημένες, ενώ μεσημέρι προς απόγευμα παραμένουν οι νεφώσεις σε αρκετές περιοχές που τοπικά θα είναι αυξημένες. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με διάσπαρτες νεφώσεις γενικά στο νησί μας.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς τοπικά στο εσωτερικό και μεταξύ 18-20 βαθμούς στις υπόλοιπες πεδινές και παράλιες περιοχές του νησιού.  Στα ορεινά 9-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 14-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00. Βόρειος-Βορειοανατολικός στα βόρεια και τοπικά στο εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιος-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου προς ξημερώματα και πρώτες πρωινές ώρες πιθανότητες βροχής στα δυτικά σε επαρχία Πάφου με ρίσκο έως και 70%, στα νότια σε επαρχία Λεμεσού αλλά και βόρεια με ρίσκο γύρω στο 55% μεταξύ των ωρών 05:00-10:00. Για τις υπόλοιπες περιοχές πιο χαμηλό το ρίσκο βροχής ώστε να έχει κάτι. Όμως μεσημέρι και απόγευμα αυξάνεται το ρίσκο βροχής από ορεινά προς εσωτερικό σε επαρχία Λευκωσίας, νοτιοανατολικά σε επαρχία Λάρνακας και ανατολικά σε επαρχία Αμμοχώστου με το ρίσκο βροχής στο 60-80% μεταξύ των ωρών 12:00-17:00. Βραδινές ώρες βροχές στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα του νησιού αλλά και στο θαλάσσιο χώρο, με ομίχλη σε εσωτερικό και ανατολικά. Δεν φαίνεται να επηρεάζεται όλο το νησί μας αλλά μπορεί να επηρεαστούν αρκετές περιοχές. Θα έχουμε εκδηλώσεις καταιγίδων με ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζόπτωση που πιθανόν μεσημέρι προς απόγευμα τοπικά να παρατηρηθεί έντονη-ισχυρή καταιγίδα εσωτερικό-ανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό και προς δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ανατολικά τμήματα.  Στα ορεινά 8-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 6 βαθμούς) και μεταξύ 14-17 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-17:00. Σε περιοχές με καταιγίδα θα ενισχύεται περισσότερο. Δυτικός-Βορειοδυτικός σε εσωτερικό και βόρεια, Δυτικός στα δυτικά τμήματα και στα νότια προς ανατολικά τμήματα Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ διαφόρων διευθύνσεων. Βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ(κυρίως έως 2) διαφόρων διευθύνσεων.

 

Καιρικές συνθήκες Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια αλλά στα βόρεια, εσωτερικό και ανατολικά με αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη(κυρίως μέχρι νωρίς το πρωί), ενώ μεσημέρι προς απόγευμα παραμένουν οι νεφώσεις αυξημένες σε αρκετές περιοχές των ορεινών-ημιορεινών και εσωτερικό με κάποιο ρίσκο πολύ τοπικών και περιορισμένων βροχών. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με διάσπαρτες τοπικές νεφώσεις γενικά στο νησί μας. Επίσης βραδινές ώρες ομίχλη σε ορεινά, προς εσωτερικό και ανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά και στις υπόλοιπες πεδινές και παράλιες περιοχές του νησιού.  Στα ορεινά 9-14 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 14-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00. Βορειοανατολικός στα βόρεια, βορειοδυτικά, εσωτερικό και ανατολικά, Νοτιοδυτικός στα δυτικά-νοτιοδυτικά και Νοτιοανατολικός στα νότια-νοτιοανατολικά. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με νεφώσεις τοπικά σε εσωτερικό, ορεινά, βόρεια και ανατολικά, ενώ μεσημέρι προς απόγευμα με αυξημένες νεφώσεις. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με αυξημένες νεφώσεις γενικά στο νησί μας. Γενικά θα είναι πιο αυξημένες στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και νοτιοανατολικά και μεταξύ 18-20 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.  Στα ορεινά 11-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 8 βαθμούς) και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Λόγω και αυξημένων νεφώσεων μπορεί να κρατηθούν λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα βόρεια-βορειοδυτικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός και ενισχύεται στα παραθαλάσσια  έως 4 μποφόρ.