Θερμό ρεύμα αέρα και σκόνη-Ακολουθεί χαμηλό βαρομετρικό με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Θερμό ρεύμα αέρα και σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά ακολουθούν βροχές και καταιγίδες!!

 

Διασπάστηκε το δροσερό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας και υποχωρεί περαιτέρω από αύριο Κυριακή και απλώνεται και πάλι στην περιοχή μας θερμό ρεύμα αέρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Ο λόγος που μας έρχεται και πάλι θερμό ρεύμα αέρα είναι επειδή αρχίζει να απλώνεται δροσερό έως ψυχρό ρεύμα αέρα σε βορειοδυτική, δυτική και κεντρική Ευρώπη μέχρι και κεντρική Μεσόγειο και για αυτό αναγκάζει σε θερμό ρεύμα αέρα να επεκταθεί προς την περιοχή μας. Αυτό το δροσερό έως ψυχρό ρεύμα αέρα θα επεκταθεί και πιο ανατολικά προς την ανατολική Μεσόγειο δηλαδή στην περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα κυρίως από 14 Φεβρουαρίου και μετά με την θερμοκρασία σε πτώση.

Δευτέρα το ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα επεκτείνεται ανατολικότερα με δροσερό ρεύμα αέρα να εισέρχεται σε κεντρική Μεσόγειο ενώ σε εμάς θα βρίσκεται θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στο αποκορύφωμα του φτάνει το θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας την Τρίτη και συνεχίζουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα συνεχίζει την ανατολική του επέκταση με το δροσερό ρεύμα αέρα να φτάνει στην περιοχή της Ελλάδας.

Από Τετάρτη εκτοπίζεται το θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας λόγω της μικρής περαιτέρω επέκτασης του ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα ανατολικότερα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση αλλά δεν πέφτουμε κάτω της κανονικής διότι βρισκόμαστε μεταξύ θερμού και δροσερού ρεύματος αέρα. Περαιτέρω μικρή πτώση θερμοκρασίας θα έχουμε την Παρασκευή 16/2.

 

Πεδίο χαμηλών πιέσεων συνεχίζει την ανατολική-νοτιοανατολική του πορεία καλύπτοντας τον Ελλαδικό χώρο αλλά και περιοχές βορείου Αφρικής με το κέντρο του χαμηλού σε Ιταλία. Άστατος καιρός σε Ιταλία και Ελλάδα με βροχές-λασποβροχές και καταιγίδες. Η Κύπρος σε πεδίο υψηλών πιέσεων απουσία βροχών.

Όπως θα δείτε και στην εικόνα το πεδίο χαμηλών πιέσεων εκτείνεται μέχρι και Αφρική και με βάση το ρεύμα αέρα σε χαμηλό βαρομετρικό το ρεύμα αέρα σκάβει σκόνη από Αφρική και την μεταφέρει σε κεντρική Μεσόγειο και από την επόμενη εβδομάδα η μεταφορά σκόνης φτάνει και στην δική μας περιοχή άρα θα έχουμε και λασποβροχές.

Δευτέρα προσεγγίζει σιγά σιγά την περιοχή μας το πεδίο χαμηλών πιέσεων που θα εκτοπίζει το πεδίο υψηλών πιέσεων σηματοδοτώντας και την αλλαγή του καιρού σταδιακά στην περιοχή μας. Το κυρίως χαμηλό δηλαδή το κέντρο του βρίσκεται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας κινούμενο ανατολικά αλλά λόγω πεδίου χαμηλών πιέσεων και αποκομμένης λίμνης σε ανώτερη ατμόσφαιρα σε ανατολική Μεσόγειο θα ευνοηθεί δημιουργία νέου χαμηλού βαρομετρικού στο θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Κύπρου την Τρίτη αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική κατά την διάρκεια της Τρίτης. Δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα αφού ακόμα δεν θα είναι οργανωμένο το χαμηλό βαρομετρικό.

Από Τετάρτη αποκόπτετε το πεδίο χαμηλών πιέσεων(παραμένει και την Πέμπτη) από την επέκταση των υψηλών πιέσεων-Αντικυκλώνα σε κεντρική Ευρώπη με το χαμηλό βαρομετρικό να εγκλωβίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με ανατροφοδότηση στη θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα το διάστημα 14 μέχρι και 16 ίσως και 17 Φεβρουαρίου(μπορεί πιο τοπικά) να έχουμε άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στο νησί μας με τις βροχές να επηρεάζουν όλη την Κύπρο. Τετάρτη 14/2 με λασποβροχές.

Φαίνεται αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα από Σκανδιναβία να κινείται νότια-νοτιοανατολικά να διασχίζει τα Βαλκάνια να περνά από Ελλάδα την Πέμπτη και μέχρι Παρασκευή να φτάνει και στην δική μας περιοχή που ίσως δώσει μια περαιτέρω δυναμική στο υπάρχον χαμηλό αλλά αυτό είναι νωρίς ακόμα να το εξακριβώσω.

Θα έχουμε και πτώση θερμοκρασίας αλλά πιθανόν τα χιόνια να παρατηρηθούν σε ψηλά υψόμετρα πέραν των 1750 μέτρων υψόμετρο με στρώσιμο όμως οριακά πάνω στον Όλυμπο πέραν των 1900 μέτρων υψόμετρο.

 

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές με νεφώσεις τοπικά σε εσωτερικό, ορεινά, βόρεια και ανατολικά, ενώ μεσημέρι προς απόγευμα με αυξημένες νεφώσεις. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με αυξημένες νεφώσεις γενικά στο νησί μας. Γενικά θα είναι πιο αυξημένες στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και νοτιοανατολικά και μεταξύ 18-20 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.  Στα ορεινά 11-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 8 βαθμούς) και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Λόγω και αυξημένων νεφώσεων μπορεί να κρατηθούν λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα βόρεια-βορειοδυτικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός και ενισχύεται στα παραθαλάσσια  έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ μεσημέρι και απόγευμα συνεχίζουμε με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Από το μεσημέρι και μετά θα ευνοείται και η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα μας αλλά πιο αυξημένη θα είναι στα ψηλά στρώματα ενώ στα χαμηλά πιθανόν να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ πολύ τοπικά στα ανατολικά μεταξύ 18-20 βαθμούς.  Στα ορεινά 11-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 10 βαθμούς) και μεταξύ 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Λόγω και αυξημένων νεφώσεων μπορεί να κρατηθούν λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-19:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα βόρεια-βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Ανατολικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και στα παραθαλάσσια και έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα παραθαλάσσια έως 4 μποφόρ.

 

 

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ξημερώματα και πρωινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κάτι που συνεχίζει μεσημέρι προς απόγευμα με αυξημένες νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με πολύ τοπικά ασθενή φαινόμενα βροχής-λασποβροχής στα ορεινά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Αργά το βράδυ προς μεσάνυχτα παραμένουν οι αυξημένες νεφώσεις γενικά στο νησί μας. Στην ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της Τρίτης θα παρατηρείται σκόνη που θα είναι αυξημένη στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας ενώ στα χαμηλά αυξάνεται μερικώς σε σχέση με την Δευτέρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές ενώ πολύ τοπικά στα ανατολικά μεταξύ 18-20 βαθμούς.  Στα ορεινά 11-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 10 βαθμούς) και μεταξύ 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής. Λόγω και αυξημένων νεφώσεων μπορεί να κρατηθούν λίγο πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ και κατά περιόδους έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00 ενώ πολύ τοπικά σε κάποιες περιοχές στα βόρεια-βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Ανατολικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και στα βόρεια-δυτικά παραθαλάσσια και έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα παραθαλάσσια έως 4 μποφόρ.