Θερμό ρεύμα αέρα με υψηλές θερμοκρασίες-Πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού με τοπικές βροχές και σκόνη!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Θερμό ρεύμα αέρα με υψηλές θερμοκρασίες-Πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού με τοπικές βροχές και σκόνη!!

Υψηλές πιέσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τις καιρικές συνθήκες να είναι με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες με κάποιες τοπικές βροχές αύριο Σάββατο. Δεν υπάρχει κάποιο χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας και έτσι οι τοπικές βροχές στα ορεινά-ημιορεινά που θα παρατηρηθούν θα οφείλονται σε αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που κινείται από τα δυτικά προς ανατολικά κινούμενη νότια της Κύπρου προς Μέση Ανατολή. Ασταθές ρεύμα αέρα με διαφορά θερμοκρασίας αέρα και θάλασσας ευνοούνται αναπτύξεις νεφώσεων στην περιοχή μας.

Πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού με αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα αναμένεται Δευτέρα-Τρίτη 26-27 Φεβρουαρίου. Δείχνει ότι θα επηρεαστούμε από κάποιο χαμηλό βαρομετρικό ώστε να έχουμε βροχές κατά περιόδους αλλά δεν δείχνει κάτι ιδιαίτερο και αξιόλογο. Θα έχουμε κάποιες βροχές αλλά τοπικού χαρακτήρα με ενδεχόμενο να μην επηρεαστεί όλο το νησί μας. Πιθανόν άλλο σύστημα τις ημέρες 1-2 Μαρτίου.

Θερμό ρεύμα αέρα θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας Σάββατο και Κυριακή με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και θα είμαστε με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Το ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο οφείλεται σε κατέβασμα Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη περνώντας από βορειοδυτική, δυτική και κεντρική Ευρώπη και φτάνει μέχρι και δυτική Μεσόγειο.

Ο Αυλώνας ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα κινείται ανατολικά και για αυτό την Κυριακή 25/2 φτάνουμε στο αποκορύφωμα του θερμού ρεύματος αέρα με αποτέλεσμα να είναι θερμός ο καιρός θερμοκρασιακά με πιθανές μέγιστες στο εσωτερικό στους 23-24 βαθμούς και στα παράλια 20-22 βαθμούς.

Από Δευτέρα 26/2 η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση επειδή δροσερό ρεύμα αέρα θα εκτοπίσει πρόσκαιρα το θερμό ρεύμα αέρα με την πτώση της θερμοκρασίας να συνεχίζεται και την Τρίτη 27/2 για να είμαστε εκεί κοντά στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές. Πιθανόν αυτή η πτώση να είναι σύντομη διότι θερμό ρεύμα αέρα φαίνεται να μας έρχεται και πάλι μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Επίσης την νέα εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου μέχρι Κυριακή 3 Μαρτίου η περιοχή μας θα δέχεται μεταφορά σκόνης που θα είναι αυξημένη στα ψηλά στρώματα όπου και θα επικρατεί και κάποια θολούρα. Οι όποιες τοπικές βροχές παρατηρηθούν Δευτέρα και Τρίτη 26-27/2 θα συνοδεύονται με σκόνη άρα λασποβροχές.

 

Καιρικές συνθήκες Σάββατο 24 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια ενώ πάνω στα ορεινά και προς νότια νεφώσεις που θα είναι πιο αυξημένες στα ορεινά με κάποια πιθανότητα τοπικής και περιορισμένης βροχής στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλιες περιοχές αλλά τοπικά στα νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 10-17 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 9 βαθμούς) και μεταξύ 17-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-18:00. Παροδικά στα δυτικά, νότια και ανατολικά έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βόρειος-Βορειοανατολικός ενώ στις νοτιοδυτικές και νότιες περιοχές του νησιού Δυτικός-Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βόρειος-Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα ανατολικά έως και 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια παροδικά και έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια ενώ πάνω στα ορεινά-ημιορεινά με αυξημένες νεφώσεις και πολύ πιο τοπικές προς εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 24 βαθμούς στο εσωτερικό, σε παράλιες περιοχές μεταξύ 20-22 βαθμούς αλλά στα πιο δυτικά μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 10 βαθμούς) και μεταξύ 18-21 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-17:00. Παροδικά στα νοτιοανατολικά τμήματα έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Δυτικός-Βορειοδυτικός στα βόρεια, περιοχές εσωτερικού και δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 2-3 μποφόρ.