Ατμοσφαιρικές διαταραχές με λίγες βροχές και σκόνη στην ατμόσφαιρα-Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ατμοσφαιρικές διαταραχές με λίγες βροχές και σκόνη στην ατμόσφαιρα-Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας!!

 

Η νέα εβδομάδα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου μέχρι Κυριακή 3 Μαρτίου θα έχει 2 περάσματα εξασθενημένων χαμηλών βαρομετρικών με τοπικές βροχές αλλά χωρίς να έχουμε κάτι αξιόλογο από θέμα ποσοτήτων όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Τοπικές βροχές Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και Σάββατο 2 Μαρτίου και ίσως πιο τοπικά στα ορεινά Κυριακή 3 Μαρτίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εβδομάδας θα είναι η μεταφορά σκόνης από Αφρική σε αυξημένες ποσότητες στα ψηλά της ατμόσφαιρας ενώ προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι και στα χαμηλά στρώματα στην επιφάνεια. Άρα οι όποιες βροχές παρατηρηθούν αυτήν την εβδομάδα θα συνοδεύονται με σκόνη δηλαδή λασποβροχές.

Θερμοκρασιακά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα. Ξεκινά η αυριανή ημέρα με πτώση θερμοκρασίας και σε άνοδο από Τετάρτη με θερμό ρεύμα αέρα να έρχεται στην περιοχή μας μέχρι και Παρασκευή που συνεπάγεται υψηλές θερμοκρασίες. Σε πτώση ξανά το Σάββατο 2 Μαρτίου και σε άνοδο ξανά από Κυριακή 3 Μαρτίου.

 

Χαμηλό βαρομετρικό και αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Μεσόγειο επηρεάζουν περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας. Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού βρίσκεται μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας με το ψυχρό μέτωπο να σαρώνει την νότια Ελλάδα με βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Στις εκεί περιοχές έχει και αυξημένες ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Το ψυχρό μέτωπο θα φτάσει μέχρι και την Ρόδο σε νοτιοανατολική Ελλάδα και όπως φαίνεται θα εξασθενήσει και δεν δείχνει να περνά πάνω από το νησί μας ώστε να έχουμε εκτεταμένες βροχές και θα αρκεστούμε αύριο Δευτέρα σε κάποιες τοπικές διάσπαρτες βροχές στο νησί μας χωρίς να επηρεάζεται όλη η Κύπρος. Επίσης χαμηλό βαρομετρικό και αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενα ανατολικά προς την Κύπρο θα εξασθενούν και θα χάνουν από την δυναμική τους.

 

Μετά το πέρας του χαμηλού και αποκομμένης λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα σήμερα και αύριο μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή δηλαδή χαμηλό βαρομετρικό και αποκομμένη διαταραχή σε ανώτερη ατμόσφαιρα θα επηρεάσει κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας με βροχές, καταιγίδες και σκόνη σε Ιταλία και προς Ελλάδα 27-29 Φεβρουαρίου. Εμείς θα πάρουμε το θερμό ρεύμα αέρα της διαταραχής με άνοδο θερμοκρασίας 28/2-1/3. Αυτή η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα κινηθεί ανατολικά και θα περάσει από την περιοχή μας το Σάββατο 2 Μαρτίου σε πιο εξασθενημένη φάση αλλά θα μας δώσει τοπικές βροχές.

Μεταφορά σκόνης σε κεντρική και ανατολική Μεσόγειο λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής που ανάφερα πιο πάνω. Στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας αναμένεται από αύριο το μεσημέρι και μετά. Η σκόνη θα μας επηρεάζει όλη την εβδομάδα με 2 κύματα μεταφοράς σκόνης με ενδεχόμενο το δεύτερο προς το τέλος της εβδομάδας να είναι πιο αυξημένο σε ποσοστά αλλά και προς την επιφάνεια.

 

Το θερμό ρεύμα αέρα εκτοπίζεται μερικώς και πρόσκαιρα από την περιοχή μας Δευτέρα και Τρίτη με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση(σήμερα Κυριακή σε εσωτερικό φτάσαμε τους 23.7 βαθμούς σε Αθηαίνου) αλλά παραμένουμε με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Όμως το θερμό ρεύμα αέρα θα επανέλθει και πάλι και αυτό θα οφείλεται στην αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο από Τρίτη και μετά με ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο και άνοδος θερμοκρασίας. Μέγιστες θερμοκρασίες Πέμπτη-Παρασκευή μεταξύ 22-24 βαθμών σε εσωτερικό και μεταξύ 20-22 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς. Πέφτει μερικώς η θερμοκρασία το Σάββατο 2 Μαρτίου και ανεβαίνει και πάλι από Κυριακή 3 Μαρτίου.

 

Καιρικές συνθήκες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια θα ξεκινήσει η ημέρα αλλά από εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και ομίχλη. Μεσημέρι και απόγευμα μέχρι και πρώτες βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και τοπικές διάσπαρτες βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης συνοδεία σκόνης(ανώτερη ατμόσφαιρα). Πολύ περιορισμένη και τοπική ηλεκτρική δραστηριότητα. Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό και παράλιες περιοχές αλλά τοπικά στα νοτιοανατολικά μεταξύ 20-21 βαθμούς και στα βορειοδυτικά μεταξύ 20-22 βαθμούς. Στα ορεινά 10-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 9 βαθμούς) και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές ρεύμα αέρα έως 3 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00. Στα δυτικά και βόρεια έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα στα 4 μποφόρ. Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Ανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ αλλά στα βόρεια, ανατολικά και νότια έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια ενώ πάνω στα ορεινά-ημιορεινά θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις με μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικής και περιορισμένης βροχής. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό, και μεταξύ 20-22 βαθμούς σε παράλιες περιοχές εκτός από τα ανατολικά που θα είναι μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 8-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 08:00-17:00. Παροδικά στα βόρεια(εκτεταμένα) και πιο τοπικά στα ανατολικά, νότια και βορειοδυτικά έως  μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά θα είναι Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια και νότια έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 4-5 μποφόρ . Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ.

 

 

Καιρικές συνθήκες Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ πάνω στα ορεινά-ημιορεινά τοπικά και στη μέση ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στη ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και σε παράλιες περιοχές εκτός από τα ανατολικά και τοπικά στα δυτικά που θα είναι μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 10-17 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 8 βαθμούς) και μεταξύ 17-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 11:00-17:00. Στα νότια μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός και στα νότια-νοτιοδυτικά τμήματα θα είναι Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός έως 3 μποφόρ και στα ανατολικά-νότια έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ.