Σκόνη στην ατμόσφαιρα από Αφρική και Μέση Ανατολή με παροδικές τοπικές βροχές!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σκόνη στην ατμόσφαιρα από Αφρική και Μέση Ανατολή με παροδικές τοπικές βροχές!!!

 

Η νέα εβδομάδα σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου μας έδωσε κάποιες τοπικές βροχές κυρίως ορεινά-ημιορεινά και προς δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές. Γενικά οι ποσότητες χαμηλές εκτός από ένα σημείο νότια του Τροοδους προς Σαιττά που έδωσε 30 μιλίμετρα αλλά είναι μόνο σε ένα σημείο. Στο 80% του νησιού δεν έβρεξε αφού η ατμοσφαιρική διαταραχή εξασθενούσε σε μεγάλο βαθμό ερχόμενη ανατολικά στην περιοχή μας. Θα έχουμε και άλλες βροχές αυτήν την εβδομάδα αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζεται όλο το νησί αλλά επίσης χωρίς να είναι πολλές. Δύσκολη περίοδος για προβλέψεις όσο αφορά τον Μάρτιο κάτι που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εβδομάδας περισσότερο θα είναι η μεταφορά σκόνης από Αφρική σε αυξημένες ποσότητες στα ψηλά της ατμόσφαιρας ενώ προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι και στα χαμηλά στρώματα στην επιφάνεια. Άρα οι όποιες βροχές παρατηρηθούν αυτήν την εβδομάδα θα συνοδεύονται με σκόνη δηλαδή λασποβροχές. Μέχρι σήμερα Δευτέρα στα ψηλά στρώματα η ατμόσφαιρα ήταν η σκόνη και όχι αυξημένη ενώ αύριο Τρίτη σκόνη από Αφρική και Μέση Ανατολή αναμένεται να κατέβει και πιο χαμηλά πέραν των 400 μέτρων υψόμετρο. Τετάρτη και Πέμπτη συνεχίζει να παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα με κάποια μείωση στα ποσοστά ενώ θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά από Παρασκευή και μετά προς Σάββατο με νέα μεταφορά σκόνης σε αυξημένα ποσοστά.

 

Θερμοκρασιακά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα αυτές τις ημέρες. Έπεσε λίγο σήμερα Δευτέρα αλλά είμαστε πάνω της κανονικής ενώ από Τετάρτη μας έρχεται εκ νέου θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να είναι σε άνοδο Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή με μέγιστες να φτάνουν τους 23-24 βαθμούς σε περιοχές εσωτερικού. Η μεταφορά σκόνης αλλά και θερμού ρεύματος αέρα θα οφείλεται σε αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και βαθύ χαμηλού βαρομετρικού συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας σε κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας. Με την θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής και τον άνεμο που γυρίζει ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού σκάβει σκόνη από Αφρική και την μεταφέρει σε κεντρική και ανατολική Μεσόγειο μαζί με θερμό ρεύμα αέρα.

 

Το Σάββατο πέφτει η θερμοκρασία συνοδευόμενη αυτή η πτώση με κάποιες τοπικές λασποβροχές και αυτό οφείλεται στην ανατολική πορεία που θα ακολουθήσει η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και το χαμηλό βαρομετρικό από Ιταλία αλλά πιο εξασθενημένα με το πως θα επηρεαστεί Ιταλία και Ελλάδα.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο μερική αστάθεια να συνεχιστεί και Κυριακή 3 Μαρτίου με τοπικού χαρακτήρα βροχές-λασποβροχές αλλά θα περιμένω μέχρι και αύριο και θα σας δώσω περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Καιρικές συνθήκες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια ενώ πάνω στα ορεινά-ημιορεινά θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις με μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικής και περιορισμένης βροχής. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 18 έως 20 βαθμούς στο εσωτερικό, και μεταξύ 20-22 βαθμούς σε παράλιες περιοχές εκτός από τα ανατολικά που θα είναι μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 8-16 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 7 βαθμούς) και μεταξύ 16-18 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 08:00-17:00. Παροδικά στα βόρεια(εκτεταμένα) και πιο τοπικά στα ανατολικά, νότια και βορειοδυτικά έως  μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Βορειοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά θα είναι Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Βορειοανατολικός έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια και νότια έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 4-5 μποφόρ . Βραδινές ώρες Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει η ημέρα. Μεσημέρι και απόγευμα με ηλιοφάνεια και νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ πάνω στα ορεινά-ημιορεινά τοπικά και στη μέση ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στη ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και σε παράλιες περιοχές εκτός από τα ανατολικά και τοπικά στα δυτικά που θα είναι μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 10-17 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 8 βαθμούς) και μεταξύ 17-20 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-16:00. Ανατολικός-Βορειοανατολικός και στα νοτιοδυτικά τμήματα θα είναι Ανατολικός-Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός έως 3 μποφόρ και στα ανατολικά-νότια έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ.

 

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει η ημέρα. Και ο αίθριος καιρός συνεχίζεται μεσημέρι και απόγευμα με την ηλιοφάνεια να επικρατεί. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 20 έως 24 βαθμούς στο εσωτερικό και μεταξύ 20-22 βαθμούς σε παράλιες περιοχές εκτός από τα ανατολικά που πολύ τοπικά θα είναι μεταξύ 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς(Τρόοδος γύρω στους 10 βαθμούς) και μεταξύ 18-21 βαθμούς στα ημιορεινά αναλόγως περιοχής.

Άνεμος ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ μεταξύ των ωρών 10:00-18:00. Στα νότια και βόρεια-βορειοδυτικά μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ. Ανατολικός-Βορειοανατολικός και στα νοτιοδυτικά τμήματα θα είναι Νοτιοανατολικός. Ξημερώματα και πρωινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός έως 3 μποφόρ και στα ανατολικά-νότια έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Ανατολικός-Βορειοανατολικός 2-3 μποφόρ και στα βόρεια, ανατολικά και νότια έως 4 μποφόρ.