Στο πορτοκαλί επίπεδο η θερμική καταπόνηση έως 17 Αυγούστου!!

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Στο πορτοκαλί επίπεδο η θερμική καταπόνηση έως 17 Αυγούστου!!

Το Weather Forecast Cyprus by Tasos Ierodiakonou σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, σας παρουσιάζει χάρτη θερμικής καταπόνησης που αφορά από σήμερα ημέρα Δευτέρα 14 Αυγούστου που αυτό βγαίνει με βάση την θερμοκρασία και την υγρασία. Άρα το διάστημα 12:00-18:30(συνήθως οι προπονήσεις των ομάδων είναι μετά τις 17:00 το απόγευμα) με βάση την υγρασία και θερμοκρασία ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι στο υψηλό(πορτοκαλί χρώμα) σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως επίσης και σε περιοχές του εσωτερικού ενώ στα ορεινά βρίσκεται στο κίτρινο χρώμα. Όσες ομάδες κάνουν και πρωινές προπονήσεις το πολύ μέχρι τις 09:00 πρέπει να τελειώνουν.

Για τις επόμενες ημέρες έως Πέμπτη 17 Αυγούστου με βάση υγρασία και θερμοκρασία θα είμαστε στο πορτοκαλί επίπεδο θερμικής καταπόνησης τις ώρες 12:00-18:30 ενώ προς ορεινές περιοχές θα είναι στο κίτρινο επίπεδο. Βραδινές ώρες οι παραθαλάσσιες περιοχές πέφτουν στο κίτρινο επίπεδο.

Πιο κάτω θα δείτε όσοι θα έχετε αθλητικές δραστηριότητες τι οδηγίες να ακολουθείτε:
Όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι μέτριος, η αύξηση της συχνότητας
ή/και της διάρκειας των διαλειμμάτων σας κατά τη διάρκεια της άσκησης ή των
αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε
τον κίνδυνο θερμικής ασθένειας, ακόμη και αν υπάρχουν ελάχιστες επιλογές.

• Η οδηγία της FIFA για το ποδόσφαιρο αναφέρει πως εάν η ειδική
θερμοκρασία δείκτη WGBT είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου, είναι
υποχρεωτικό να γίνουν στα δύο ημίχρονα διαλείμματα δροσισμού
(Cooling-breaks).

• Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, παρέχετε τουλάχιστον 15 λεπτά
ανάπαυσης για κάθε 45 λεπτά προπόνησης.

• Επεκτείνετε τα προγραμματισμένα διαλείμματα ανάπαυσης που
συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων κατά 5-10 λεπτά.

• Για αθλήματα με συνεχές παιχνίδι χωρίς προγραμματισμένα
διαλείμματα, οι προπονήσεις ή η διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν να
μειωθούν ή να προστεθεί διάλειμμα εκεί που είναι εφικτό.

• Σε όλα τα διαλείμματα, οι αθλούμενοι συνιστάται να αναζητούν σκιά - εάν
η φυσική σκιά δεν είναι διαθέσιμη, μπορούν να παρέχονται φορητά
καταφύγια για τον ήλιο και να διατίθεται νερό.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: ΕΝΕΡΓΗ ΨΥΞΗ Όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι υψηλός, οι ενεργές στρατηγικές ψύξης συνιστάται να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων και επιπλέον διαλειμμάτων ανάπαυσης, ή πριν και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, εάν το παιχνίδι είναι συνεχές. Παρακάτω είναι στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος. Η καταλληλόλητα και η σκοπιμότητα κάθε στρατηγικής θα εξαρτηθεί από το είδος του αθλήματος ή της άσκησης που εκτελείτε.

• Πίνετε δροσερά κρύα υγρά πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Λάβετε υπόψη ότι η κατάποση κρύου νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι λιγότερο αποτελεσματική για ψύξη. • Βάλτε τα χέρια / πόδια σας σε κρύο νερό.

• Ενυδατώστε το δέρμα σας με κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα μπουκάλι ψεκασμού βοηθά στην αύξηση της εξάτμισης, που είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός ψύξης στη θερμότητα. • Χρησιμοποιήστε πακέτα πάγου / πετσέτες - τοποθετώντας ένα πακέτο πάγου ή μια υγρή πετσέτα γεμάτη με θρυμματισμένο πάγο γύρω από το λαιμό σας. • Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες (υδρονέφωση) - οι εξωτερικοί ανεμιστήρες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό, ειδικά όταν συνδυάζεται με σύστημα ψεκασμού νερού