Τάση καιρού μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2023!!!

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 1-19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ότι δείτε πιο κάτω δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά μια εκτίμηση. Προβλέψεις πέραν των 5-6 ημερών και ειδικά πέραν των 12 ημερών εμπεριέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο διότι ναι μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές.

 

Ο Δεκέμβριος θα ξεκινήσει θερμός θερμοκρασιακά το διάστημα 1-5 Δεκεμβρίου αφού οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας λόγω θερμού ρεύματος αέρα θα είναι πάνω της κανονικής με αποτέλεσμα τα μεσημέρια να επικρατεί σχετικά ζεστός καιρός. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο καιρός θα είναι κρύος έως ψυχρός με δροσερό έως ψυχρό ρεύμα και όσο πιο βόρεια είναι πολύ ψυχρό το ρεύμα αέρα. Επίσης αναμένεται και ξηρός καιρός σε ανατολική Μεσόγειο δηλαδή χωρίς να αναμένεται κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή με αποτέλεσμα να μην έχουμε βροχές.

 

 

Την περίοδο 6-12 Δεκεμβρίου φαίνεται να αλλάζει θερμοκρασιακά το καιρικό σκηνικό με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση με αποτέλεσμα να είμαστε κυρίως λίγο πάνω της κανονικής με υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα. Θα επικρατούν κυρίως ήπιες θερμοκρασίες χωρίς να επικρατεί κρύο εκτός από τις βραδινές ώρες που εκείνες τις ώρες θα επικρατεί κρύος καιρός αφού νυχτώνει γρήγορα. Δροσερό ρεύμα αέρα με κανονικές θερμοκρασίες σε περιοχές κεντρικής Μεσογείου σε Ιταλία και μέρος της Ελλάδος ενώ όσο προχωράμε πιο βόρεια σε κεντρική Ευρώπη θα επικρατεί ψυχρό έως πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα.

 

Πέραν από την θερμοκρασία φαίνεται ότι αλλάζει και από θέμα καιρικών φαινομένων αφού αναμένεται να έχουμε περάσματα πιθανόν 2 χαμηλών βαρομετρικών με βροχές που οι βροχές θα επηρεάσουν όλο το νησί. Θα είναι μια περίοδος με βροχές όχι όμως κάθε μέρα και επίσης δεν μπορώ να ξέρω από τώρα αν θα είναι πολλές ή όχι.

 

 

 

Θερμοκρασιακά την περίοδο 13-18 Δεκεμβρίου φαίνεται να είναι κοντά στις κανονικές έως ελαφρώς πάνω από τις φυσιολογικές θερμοκρασιακές τιμές με αποτέλεσμα να μπορεί να νιώσουμε λίγο κρύο αλλά δεν φαίνεται να είναι έντονο ή κάτι ακραίο. Δροσερό ρεύμα με κανονικές θερμοκρασιακές τιμές σε κεντρική Μεσόγειο ενώ κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης ψυχρό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει τις εκεί περιοχές. Δείχνει να σπάζει κάπως το πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα σε περιοχές της Ευρώπης.

Προχωρώντας προς τα μέσα του μήνα και την περίοδο 13-18 Δεκεμβρίου δείχνει να είναι πιθανό ακόμα ένα πέρασμα χαμηλού βαρομετρικού με βροχές που ίσως οι βροχές να είναι πιο κάτω σε ποσότητες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 6-12 Δεκεμβρίου και πιο σύντομης διάρκειας.

 

Όλα αυτά αποτελούν μια τάση μετά τις 7-8 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που θα παρατηρούνται αλλαγές θα ενημερώνεστε. Επίσης δεν σημαίνει ότι θα βρέχει κάθε μέρα τις περιόδους που σας αναγράφω αλλά κατά περιόδους. Όσο αφορά την θερμοκρασία σε γενικές γραμμές θα κυμαίνεται σε ήπια μονοπάτια χωρίς ιδιαίτερο κρύο μέχρι και 19 Δεκεμβρίου. Αναφέρομαι σε γενικό επίπεδο 19 ημερών που μπορεί έστω 1 ή 2 ημέρες να κάνει κρύο αλλά να μην αλλάξει την γενική θερμοκρασιακή εικόνα. Θα έχουμε διαστήματα με βροχές από τις 6 Δεκεμβρίου και μετά αλλά δεν μπορώ να πω αν θα είναι αρκετά βροχερός ο Δεκέμβρης ή όχι(αν και μέχρι στιγμής δεν δείχνει κάτι ακραίο). Επίσης ίσως να μην έχουμε κάτι ιδιαίτερο ή αξιόλογο από χιόνια πάνω στο Τρόοδος μέχρι 19 Δεκεμβρίου.

Για το 3 δεκαήμερο του Δεκεμβρίου είναι πολύ νωρίς να πω κάτι αν και φαίνεται ότι θα είναι ένα δεκαήμερο με σκαμπανεβάσματα θερμοκρασιακά αλλά και από θέμα φαινομένων αλλά θα περιμένω 3-4 ημέρες ακόμα μέχρι να δώσω μια τάση.