Τάση καιρού Ιανουαρίου 2024!!!

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 1-28 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2024

2023-12-27

Ότι δείτε πιο κάτω δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά μια εκτίμηση. Προβλέψεις πέραν των 6-7 ημερών εμπεριέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο διότι ναι μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές. Δεν είναι εφικτό να είμαι απόλυτος για προβλέψεις πέραν των 7 ημερών.

 

Ο Ιανουάριος θερμοκρασιακά δεν φαίνεται να ξεκινάει ψυχρός αφού δεν αναμένεται να επηρεαστούμε από ψυχρό ρεύμα αέρα την περίοδο 1-10 Ιανουαρίου ενώ αντιθέτως θα έχουμε σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας με δροσερό έως ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα να μας επηρεάσει παραμένοντας θερμοκρασιακά πάνω της κανονικής. Επίσης ούτε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο καιρός θα είναι ψυχρός με το ψυχρό ρεύμα να βρίσκεται σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη(όσο σκουρένει το πράσινο χρώμα είναι πιο ψυχρό το ρεύμα αέρα).

 

Όσο αφορά τις βροχές φαίνεται ότι αυτή την περίοδο 1-7 Ιανουαρίου θα έχουμε βροχές στο νησί μας κατά περιόδους. Βασικά αυτήν την περίοδο αρκετές περιοχές της Ευρώπης θα επηρεάζονται από βροχές που τοπικά θα είναι αρκετές αυτές οι βροχές σε περιοχές με πιο σκούρο το μπλε. Δείχνει μια καλή περίοδο για το νησί μας.

 

Την περίοδο 8-14 Ιανουαρίου δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα το θερμοκρασιακά καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας με τα σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία να συνεχίζονται χωρίς να επηρεαζόμαστε από ψυχρό ρεύμα αέρα και παραμένουμε μεταξύ δροσερού έως ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να παραμένει πάνω της κανονικής. Στην Ευρώπη και σε αρκετές περιοχές της φαίνεται ότι θερμοκρασιακά θα έχουν αλλαγές αφού ψυχρό ρεύμα αέρα από τα βόρεια κατηφορίζει αρκετά νότια μέχρι Ισπανία και δυτική Μεσόγειο με το πιο ψυχρό ρεύμα αέρα να εκτείνεται προς Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Γαλλία και Γερμανία.

Οι βροχές κατά περιόδους θα συνεχιστούν και αυτή την περίοδο 8-14/1 που φαίνεται να ευνοείται περισσότερο η Μεσόγειος από Ιταλία προς Ελλάδα και Κύπρο.

 

Συνοπτικά από 1 μέχρι και 14 Ιανουαρίου θα έχουμε βροχές στο νησί μπορεί και αξιόλογες χωρίς να αναμένεται ιδιαίτερα ψυχρός καιρός αφού δεν κατηφορίζει προς την περιοχή μας ψυχρό ρεύμα αέρα. Ήπιες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες και κρύο τις βραδινές ώρες προς ξημερώματα. Η θερμοκρασιακή εκτίμηση βγαίνει σε γενικές γραμμές για το σύνολο των 14 ημερών που δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο μικρό σε χρονική διάρκεια πέρασμα ψυχρού ρεύματος αέρα αλλά να μην αλλάζει η γενική εικόνα ότι θα είμαστε πάνω της κανονικής θερμοκρασιακά. Σε χώρες της Ευρώπης θα ευνοούνται και χιονοπτώσεις.

 

 

 

Την περίοδο 15-21 Ιανουαρίου φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια ευνοική ατμοσφαιρική διάταξη στο να δεχόμαστε βροχές κατά περιόδους αλλά πιθανόν όχι στον ίδιο βαθμό των προηγούμενων 14 ημερών και να είμαστε λίγο πιο κάτω. Από βορειοδυτική προς κεντρική και ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο φαίνεται να επικρατεί άστατος καιρός κατά περιόδους.

 

Θερμοκρασιακά ούτε και αυτή την περίοδο 15-21/1 δείχνει να αλλάζει κάτι δραματικά με τα σκαμπανεβάσματα να συνεχίζονται και να παραμένουμε μεταξύ δροσερού έως ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω της κανονικής αλλά ίσως να είμαστε κοντά στις κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Το ψυχρό ρεύμα αέρα μετατοπίζεται ελαφρώς ανατολικά χωρίς όμως να μας επηρεάζει και αυτό να παραμένει από κεντρική Μεσόγειο προς κεντρική Ευρώπη με το πιο ψυχρό ρεύμα αέρα να παραμένει σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

 

 

 

Και φτάνοντας στο 3 δεκαήμερο του μήνα και συγκεκριμένα την περίοδο 22-28 Ιανουαρίου φαίνεται να μειώνεται το ρίσκο βροχής στην ανατολική Μεσόγειο με τις βροχές να είναι περισσότερο σε κεντρική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη. Για την δική μας περιοχή δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο από θέμα φαινομένων εκτός από το ενδεχόμενο κάποιων τοπικού χαρακτήρα φαινομένων.

Θερμοκρασιακά στο ίδιο μοτίβο με το ψυχρό ρεύμα αέρα να μην φτάνει στο νησί μας αλλά να υποχωρεί λίγο πιο πάνω παραμένοντας σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη που σε βόρεια Ευρώπη είναι πιο ψυχρό αυτό το ρεύμα αέρα. Εμείς μεταξύ δροσερού έως ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα με τις θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής.

 

 

Σε γενικές γραμμές συνοψίζοντας τα πιο πάνω δείχνει ότι ο Ιανουάριος θα έχει βροχές ναι και πιθανόν αξιόλογες και αυτό το διάστημα να είναι πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο περίπου ενώ στο τρίτο δεκαήμερο να πέφτει το ρίσκο βροχής. Στους χάρτες βροχής εκεί που βάζω μπλε χρώμα απλά δείχνω που υπάρχουν κάπως πιο αυξημένες πιθανότητες για βροχές. Για πιθανότητα χιονόπτωσης στο Τρόοδος πιθανόν μετά τις 8 Ιανουαρίου και κατά την διάρκεια του δεύτερου δεκαημέρου χωρίς να μπορώ να ξέρω αν θα είναι λίγα ή αξιόλογα. Θερμοκρασιακά δεν δείχνει να έχουμε ψυχρό Ιανουάριο και θα είμαστε μεταξύ δροσερού και ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα με σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας άρα σε γενικές γραμμές έχουμε θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω της κανονικής και αυτό αφορά το γενικό σύνολο των 28 ημερών που όπως είπα και πιο πάνω μπορεί να παρατηρηθούν κάποια μικρά χρονικά διαστήματα με ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα αλλά να μην αλλάξει την γενική θερμοκρασιακή εικόνα.

Πιθανή νέα κατάβαση ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια μετά τις 28 Ιανουαρίου αλλά πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρω την ακριβή πορεία αυτού του ρεύματος αέρα. Επαναλαμβάνω ότι πρόβλεψη μετά την περίοδο 6-7 ημερών εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο με την κατάσταση να είναι ρευστή αλλά εγώ παίρνω το ρίσκο.